Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Program za dimmer

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damijan
Novinec


Pridružen/-a: Sre Apr 2014 10:56
Prispevkov: 6
Kraj: Kopriva

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 02, 2014 11:53 am    Naslov sporočila: Program za dimmer Odgovori s citatom

Pozdravjeni
Da bi si malo razširil znanje pri programiranju z bascom 8051, sem napisal
program za dimmer:

regfile = "89c51RD.dat"
$crystal = 12000000
Config Timer0 = Timer , Mode = 1 , Gate = Internal
Enable Timer0
Enable Int0
Enable Interrupts
On Int0 Prekinitev
Set Tcon.0

Dim Milisekunde As byte
Milisekunde = 0

Do
Loop

End

Prekinitev:
Th0 = &HFC
Tl0 = &H18
Start Timer0
Incr Milisekunde
If Milisekunde >= 4 Then
Stop Timer0
Set P2.0
Milisekunde = 0
Else
Reset P2.0
End If
Return

Vendar se je pojavil problem, ker zadeva ne deuje, kot bi želel. Prosil bi vas pomoč, kje sem napravil napako.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2014 10:04 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Damijan,

žal preslabo poznam 8051 družino, da bi lahko dal kompetenten odgovor. Takole na hitro sem program pogledal in nikjer nisem videl, da bi Timer postavil na 0 v začetku programa. Kot rečeno žal ne poznam 8051 družine dovolj podrobno, da bi vedel, ali se Timer avtomatično postavi na 0 ali ne....

Mogoče napiši, kaj ne dela.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2014 4:14 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žal tudi jaz sem že pozabil družino 8051, bom pa poskusil pomagati.
Za začetek bi bilo dobro da bi nam opisal kako naj bi delal dimer da ne ugibamo.

Ni mi prav jasno zakaj uporabljaš prekinitev na INT0.
V programu imaš:
Citiram:
On Int0 Prekinitev

mogoče bi program po pretečenm času moral iti na to prekinitev, ne pa z neko zunanjo prekinitvijo.
Opiši malo kako naj bi to vezje delovalo in kaj ne deluje tako kot bi želel.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damijan
Novinec


Pridružen/-a: Sre Apr 2014 10:56
Prispevkov: 6
Kraj: Kopriva

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2014 4:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Timer števca postavim na nič na začetku programa (milisekunde=0) ter še kasneje pred koncem programa. Problem je ker žarnica brli, namesto da bi gorela z minimalno močjo. (mogoče premajhna frekvenca?).
Ko z osciloskopom spremljam dogajanje na žarnici, se mešajo med sabo dve sinusoidi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damijan
Novinec


Pridružen/-a: Sre Apr 2014 10:56
Prispevkov: 6
Kraj: Kopriva

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2014 4:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko sinus naredi prehod skozi 0, da detektor zero cross-a inpulz. Ta signal gre potem na INT0, da je odziv prekinitve čim hitrejši. Timer bi potem moral zakasniti vklop triaka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2014 8:32 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako pa krmiliš triak?

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
damijan
Novinec


Pridružen/-a: Sre Apr 2014 10:56
Prispevkov: 6
Kraj: Kopriva

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2014 6:43 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Triac krmilim preko optokoplerja MOC 3041.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2014 7:54 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z MOC 3041 ne bo šlo dimmanje, ker ima prehod skozi ničlo. Vzemi navaden optotriac.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
damijan
Novinec


Pridružen/-a: Sre Apr 2014 10:56
Prispevkov: 6
Kraj: Kopriva

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 09, 2014 9:03 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Jure, bom poizkusil z navadnim, pa da vidim kakšen bo rezultat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damijan
Novinec


Pridružen/-a: Sre Apr 2014 10:56
Prispevkov: 6
Kraj: Kopriva

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 09, 2014 9:57 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem narobe napisal. Je MOC 3023, tako da ta ne bi smel biti problem. Mislim, da je glavni problem v timerju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group