Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

MegaPin AVR razvojna plošča

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Novo v reviji Svet elektronike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 28, 2010 2:31 pm    Naslov sporočila: MegaPin AVR razvojna plošča Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem!

Končno so prvi kosi MegaPin razvojne plošče prispeli na naše mize. MegaPin je nastajal na podlagi dolgoletnih izkušenj s programiranjem mikrokontrolerjev in ravno zato je to res Mega razvojna plošča za AVR mikrokontrolerje. Njene lastnosti so:

• podpira 8-pin, 20-pin, 28-pin in 40-pin DIL AVR-je,
• predvideno mesto za AT90USB1287 USB AVR mikrokontroler,
• vgrajen USB programator,
• programiranje ciljnega mikrokontrolerja v vezju (breme odklopljeno med programiranjem),
• podpora za JTAG programiranje in razhroščevanje*,
• napajanje iz USB ali 12V DC,
• zaščita pred napačno priključeno napajalno napetostjo,
• napajalna napetost ciljnega mikrokontrolerja znaša 3,3 ali 5 V,
• LED signalizacija prisotne napajalne napetosti,
• LED signalizacija uspešnega programiranja mikrokontrolerja,
• vgrajena povezava UART<>USB,
• 4x8 LEDic za indikacijo stanja na V/I vratih,
• 6x 1Wire DS18S20 podnožja,
• vgrajeno podnožje in vezje za MicroSD spominsko kartico s tipko za izklop komunikacije,
• 8 neodvisnih tipk, ki jih lahko povežemo na katera koli V/I vrata,
• vgrajeni zaščitni upori pri tipkah,
• vgrajen dodatni kvarčni oscilator (brez kvarčnega kristala),
• vgrajeno podnožje za 32,768 kHz RTC kvarčni kristal za ATmega 16/32,
• vgrajeno podnožje za keramični resonator,
• vgrajen trimer za nastavitev AREF napetosti,
• vgrajen konektor za STK200 vhod/izhod,
• vgrajen konektor za Proggy vhod/izhod,
• razširitveni konektorji za vrata PortA, PortB, PortB, PortD, PortE, PortF,
• RESET tipka.

Delo z MegaPin je po prvih testiranjih navdušujoče, še posebej za tiste, ki razvojne plošče redno uporabljate in želite imeti čim bolj fleksibilno razvojno okolje.

Lep pozdrav!
Jure

PS: prvih nekaj MegaPin razvojnih plošč bomo ponudili tudi kupcem po promocijskih cenah. Če vas zanima nakup pokličite v uredništvo revije Svet elektronike na 01-54-914-00 ali 031-872-580.


* preko JTAG adapterja.


Nazadnje urejal/a Jure Sre Feb 24, 2010 9:03 pm; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 30, 2010 7:17 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Preizkusil sem MegaPin, do zdaj sem uporabljal original Atmelovo testno ploščo (ki ji sicer rečejo STK200, čeprav je to ime programatorja), vendar ta plošča več ni nudila dovolj gleda na to kako hitro se razvijajo mikrokontrolerji.
Sedaj imam orodje ki podpira prav vse kar trenutno potrebujem, tudi prehod ni bil tako hud kot sem pričakoval.
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 9:13 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na Youtube sem naložil nekaj video posnetkov, ki podrobno opisujejo MegaPin.

Ogledate si jih lahko na povezavi, kjer se nahaja 1. del. Vse ostale najdete, če kliknete na avtorja (jurem1).

Lep pozdrav!
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 13, 2010 10:23 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem!

MegaPin je končno ugledal luč sveta. Prvi srečneži so jo lahko preizkusili na 3. Bascom seminarju, kjer smo nekaj MegaPinov tudi prodali.

Prvi odzivi so odlični in potrjujejo to, da je MegaPin res mega!

V pripravi bo še več informativnih seminarjev oziroma delavnic z MegaPin razvojno ploščo, kjer se boste lahko spoznali z MegaPin v živo - Hands-on, kot temu rečejo v angleško govorečih državah.

Lep pozdrav!
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ziga555
Mojster


Pridružen/-a: Ned Jan 2011 0:04
Prispevkov: 21
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 4:28 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Sam se sedaj že veliko ur matram z MEGAPIN in usb povezavo. Kot programator imam izbran STK 500 in atmelovo exe datoteko. Naj pa povem da nikakor in nikakor nemorem povezati svojega prenosnika na megapin. Pogledal sem že vsa vaša navodila na internetu, vendar na windows 7 imam jaz preverjanje portov drugače kot je v vašem postopku, pa mi vseno ne deluje. Poskusil sem več kot 100 varjant in sem na meji obupa z megapin Sad
Morda lahko kako pomagate?

L.P
ŽIGA

_________________
Nič nisi, če si to kar si, samo zaradi drugih
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 7:39 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žiga,

v Upravitelju naprav (Nadzorna Plošča/Sistem) poglej pod COM/LPT porti, ali je PC prepoznal MegaPin.

Če ni, potem naloži gonilnike iz spletne strani: http://www.ftdichip.com/FTDrivers.htm

Če še to ne pomaga, se lahko preko programa Teamviewer povežem na tvoj PC.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ziga555
Mojster


Pridružen/-a: Ned Jan 2011 0:04
Prispevkov: 21
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 7:49 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je prepoznal jo je.. Sedaj sem malo napredoval in sem šel v avr studio in tam mi javi nekakšno napako da "manjka WIN AVR studio" Danes sem računalnik dal profesorju, kateri naj bi mi to poštimal mu bom pa predlagal še nekaj predlogov.

EDIT: sedaj sem naložil WIN AVR in mega pin usposobil na AVR STUDIO 4, to delam na drugem računalniku z windows xp. Na bascomu mi še vedno ne zazna mega pin.



L.P
ŽIGA

_________________
Nič nisi, če si to kar si, samo zaradi drugih
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 11:48 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ziga555 je napisal/a:

EDIT: sedaj sem naložil WIN AVR in mega pin usposobil na AVR STUDIO 4, to delam na drugem računalniku z windows xp. Na bascomu mi še vedno ne zazna mega pin.


V Bascomu je v Options/Programmer potrebno nastaviti pot, kje se nahaja STK500.exe datoteka. To narediš tako, da dvoklikneš v okence poleg napisa STK500.exe in odprlo se bo okno, kjer boš izbral pot do datoteke STK500.exe.

To je na tej sliki:
http://www.svet-el.si/images/stories/Slike/MEP/MEP_16.jpg

Navodilo pa se nahaja tukaj:

Ne pozabi odkljukati Auto Flash in Auto Verify.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ziga555
Mojster


Pridružen/-a: Ned Jan 2011 0:04
Prispevkov: 21
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 12, 2011 12:09 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

EDIT: urejeno hvala vsem za vašo pomoč! Prenosnik je zrihtan, bila je težava z nastavljenimi najvišjimi porti.

Na hišni "škatli" pa megapin super laufa z tem drugim programatorjem stk500

L.p

_________________
Nič nisi, če si to kar si, samo zaradi drugih
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trapezz
Novinec


Pridružen/-a: Pet Sep 2007 23:10
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 06, 2011 1:32 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

podobne probleme z MegaPinom imam tudi sam, da mi programatorja enostavno ne zazna.

- imam Windows Vista 64,
- na plošči je nov ATMega8 čip,
- namestil sem tudi FDTI gonilnike 2.08.14 WHQL Certified
- poskusil sem s spremembami COM porta (samo sem imel samo COM2, ki od 1-9 ni "in use", vseeno sem probal tudi z ostalimi)
- v AVRStudiu 4 izberem STK500 programator in COM port (ali tudi Auto opcijo)
- Na plošči Tx rdeča ledica zažmiga 2x kratko in enkrat daljše
- V AVRStudiu je napaka Connection failed
- Poskusil tudi v AVRStudiu 5 in v Bascomu preko stk500.exe
- J10 in J11 sta na PRG; J16 in J17 pa na FT232


kakšen namig?

Hvala in lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trapezz
Novinec


Pridružen/-a: Pet Sep 2007 23:10
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 06, 2011 5:54 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo,

Na ploščici sem imel jumper JTAG EN nameščen, ko sem ga odstranil je stvar uspešno stekla.

Sicer na Visti v AVR Studiu pod HW Settings dobim napako "Get VTARGET: Command of no use for AVR ISP! FAILED!"

Drugače pa programiranje zaenkrat deluje OK.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 06, 2011 5:56 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

trapezz je napisal/a:
Pozdravljeni,

podobne probleme z MegaPinom imam tudi sam, da mi programatorja enostavno ne zazna.

- imam Windows Vista 64,
- na plošči je nov ATMega8 čip,
- namestil sem tudi FDTI gonilnike 2.08.14 WHQL Certified
- poskusil sem s spremembami COM porta (samo sem imel samo COM2, ki od 1-9 ni "in use", vseeno sem probal tudi z ostalimi)
- v AVRStudiu 4 izberem STK500 programator in COM port (ali tudi Auto opcijo)
- Na plošči Tx rdeča ledica zažmiga 2x kratko in enkrat daljše
- V AVRStudiu je napaka Connection failed
- Poskusil tudi v AVRStudiu 5 in v Bascomu preko stk500.exe
- J10 in J11 sta na PRG; J16 in J17 pa na FT232


kakšen namig?

Hvala in lep pozdrav!


V upravitelju naprav preveri, kakšno je stanje z gonilniki. Dogaja se, da je potrebno gonilnik 2x naložiti, preden si Vista zapomni gonilnik.

V okviru delovnega časa se lahko povežem na tvoj PC, da preverim nastavitve. Predhodno si naloži brezplačen program Teamviewer Ver. 6. in potem pokliči v AX.

Lp
Jure


Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MAXMIN72
Novinec


Pridružen/-a: Sob Mar 2006 16:54
Prispevkov: 2
Kraj: Trnovo

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 06, 2013 7:11 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav.

Da ne bi odpiral nove teme bom problem opisal kar pod to tematiko, ker se problem navezuje ravno na MegaPin razvojno pološčo. Pred dvema letoma sem nabavil pri vas omenjeno ploščo. Po navodilih, ki so bile - so objavljene na spletnih straneh SE, sem ploščo nekako spravil v delovanje. Problem se je pojavil pri programiranju starejših AVR-jev serije 90S. Atmega serijo, testiral sem samo ATmega8, je vgrajen programator na plošči programiral. Vendar ne vedno. Včasih sem moral programiranje mikrokontrolerja ponoviti tudi 10x !! Zadevo sem nato pustil v predalu, ker sem imel druge obveznosti. Letos poleti sem zadevo poskušal zopet uporabljat, za eksperimentiranje, vendar je zadeva bila praktično neuporabna. Glede na to, da je MegaPin razvojno orodje bilo uporabljeno na enem izmed Bascom tečajih nebi smelo biti težav. Vsaj tako sem bral na tem forumu. Ploščo sem malo pobližje analiziral. Predvsem sem se lotil analiziranja programatorja na tej plošči. No, ker sem bil prepričan da je s programatorjem, ki ga tvori IC2-ATmega8 in predvsem zunanji kristal (označen X vsaj tako je na moji plošči) vse OK, sem vseeno preveril, če omenjen mikrokontroler IC2 "uporablja" zunanji kristal. Sondo osciloskopa sem priklopil na IZHOD oscilatorja XTAL2 pin 8 (če priklopiš sondo na vhod na pin 7 se nihanje zaduši, da ne bo nesporazumov) in ugotovil, da ni nihanja. Nakar sem pomislil še na zapis fuse bitov in ugotovil, da so zapisani tako, da IC2 uporablja notranji oscilator 1Mhz. Omenjeno sem preveril z Pony programatorjem. Pri vpisu fuse bitov za delovanje z zunanjim kristalom pa sem naredil napako. Spregledal sem, da je bila izbrana možnost programiranja med drugim tudi flash ROM-a. Tako sem povozil program v programatorju in jasno kaj je bila posledica.
Iz vsega tega bi Vas prosil za hex datoteko za ta programator, da zopet oživim mojo MegaPin ploščo. Da bi k vam v prodajni servis nosil ploščo odpade. Predaleč sem in nimam časa. Pošiljanje tudi odpade.
Če je možno še enkrat prosim za omenjeno hex datoteko.

Lp, Sebastijan.


BascomAVR licenčni: 2.0.7.6

Konfiguracija PC:
-Windows XP prof. sp3 zadnji popravki naloženi
-CPU AMD DualCore Opteron
-RAM 3Gb
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 06, 2013 9:30 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MAXMIN72 je napisal/a:
Iz vsega tega bi Vas prosil za hex datoteko za ta programator, da zopet oživim mojo MegaPin ploščo. Da bi k vam v prodajni servis nosil ploščo odpade. Predaleč sem in nimam časa. Pošiljanje tudi odpade.
Če je možno še enkrat prosim za omenjeno hex datoteko.

Lp, Sebastijan.


BascomAVR licenčni: 2.0.7.6

Konfiguracija PC:
-Windows XP prof. sp3 zadnji popravki naloženi
-CPU AMD DualCore Opteron
-RAM 3Gb


Sebastjan,

pred časom smo obveščali vse lastnike MegaPin, da jim bomo brezplačno nadgradili MegaPin razvojno ploščo tako, da bo podpirala AVR Studio6. Torej tudi če ne bi povozil programa bi to nadgradnjo oziroma programiranje naredili brezplačno. Vendar je pa treba nekako MegaPin spraviti do nas. Zdaj smo v Trzinu industrijski coni, iz Trnovega (če je to Ljubljana Trnovo) ne bi smelo biti predaleč priti do nas. Če pa je to kje drugje, me pokliči v uredništvo med delovnim časom. HEX kode sicer ne pošiljamo, ampak morda pa obstaja eleganten način, da ti sprogramiramo čip...

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MAXMIN72
Novinec


Pridružen/-a: Sob Mar 2006 16:54
Prispevkov: 2
Kraj: Trnovo

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 12:03 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne nisem iz Trnovo-Ljubljana ampak Trnovo pri Gorici.
Vas pokličem jutri Jure. Sicer se pa lahko zmenimo, da vam, če ne gre drugače, pošljem Megapin ploščo na vaš prodajni servis.

Lp, Sebastijan.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Novo v reviji Svet elektronike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group