Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Pomoc pri popravilu adapterja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Analogna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
markob
Začetnik


Pridružen/-a: Sre Dec 2005 11:53
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 10, 2013 1:55 pm    Naslov sporočila: Pomoc pri popravilu adapterja Odgovori s citatom

Imam adapter liteon za laptop ki je smrdel po zazganem, sedaj ko sem ga odpru sem videl da je notri en element skurjen, vse smrdi po tem elementu in zdej nevem kater element je to bil, ostale sta dve veliki nogici, kar je bilo zazgano je neprepoznavno ostal je edino ta ploscek ki je na sliki levo zgoraj. Ali mogoce kdo ve kater element pase tu zraven? Spodaj na tiskanem vezju je na tistem mestu tudi vse ozgano a ni prekinjeno.

Mogoce bi kdo vedel tudi kater je ta modri skatlicasti element zraven ozganega mesta?

Ps: Adapter sem priklopil in zgleda dela normalno in da ven stabilnik 20.4 V deklariran je pa 19V a vseeno bi rad dodal tisti element ki manjka.





Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 10, 2013 8:25 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kokica je verjetno varistor, element ki naj bi služil rezanju prenapetostnih konic na vhodu. Prav nobene sile ni, če ga ni notri. Če je narejen za previsoko napetost itak ni neke koristi od njega, ako je pa na meji, se pa hitro zgodi to kar se je tebi.

Vse skupaj je lahko rezultat priklopa na UPS ali pa na agregat, ni pa nujno. Kakorkoli, dobro si jo odnesel.


Tist škatličast element pa je kondenzator, sicer dokaj dvoumnih oznak, a recimo da z 0.33 mikrofarada ne moreš falit. Karkoli med 0.1 in 0.47 bo vredu, če bi bil pa brez bi pa edino na "RSO atestu" pogrnil.
Če ga boš menjal glej, da bo za vsaj 275V AC in z oznako X2.

Predlagam ti, da vezje samo temeljito očistiš.
Predvsem zoglenelo sranje med debelima vezicama z obeh strani čimbolj temeljito spraskaj stran, da ostane čista ploščica. Tudi če bo po "čiščenju" tam zijala luknja, bo ok, nič bat.
Oglje je namreč ogljik in kot tako prevodno... V slučaju ponovnega spleta okoliščin (recimo kondenza) bi se spet iskrilo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markob
Začetnik


Pridružen/-a: Sre Dec 2005 11:53
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 11, 2013 8:47 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, si zadel, bil je priklopljen na agregat in ko agregatu zmankuje bencina se zaganja in takrat povzroca take spice.

Bi mi lahko predlagal kaksen tocno varistor moram kupit, kaksnih oznak?

Vezje bom pa spucal ja in po potrebi prelotal. Tega glede prevodnosti nisem vedel.

Malo je napihjen tudi kondenzator ampak ker je vrjetno najdrazji element bi ga kr pustil ali pac? Ostala dva elementa bi pa kupil ker so itak prakticno zastonj.

Torej kondenzator 0.33mF in za 275V, polariteta vrjetno ni vazna ker ni elektrolit?

Varistor mora bit kaksnih oznak?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 13, 2013 1:18 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O koristi varistorja si se pravkar prepričal, zato se daj prepričat tudi v to, da ga ne rabi bit notri.

Glede 0.33uF kondenzatorja sem ti napisal vse, beri detajlno. In ja, nima veze kako ga obrneš. Aja, mF bi pomenilo milifarade.... 0.33mF je koliko uF? uF pa pišemo, ker je u najboljši grafični približek male grške črke µ (mju) oz. predpone mikro na tipkovnici.

Citiram:
Malo je napihjen tudi kondenzator ampak ker je vrjetno najdrazji element bi ga kr pustil ali pac?
Bi bil bolj jasen, kateri od kupa kondenzatorjev na vezju te žuli?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markob
Začetnik


Pridružen/-a: Sre Dec 2005 11:53
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 14, 2013 8:28 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuli me tanajvecji crni kondenzator.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 14, 2013 10:00 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je zagotovo napihnjen?
Večina visokonapetostnih elektrolitov ima vrh zaprt s plastičnim pokrovčkom, kateri že tovarniško izgleda napihnjen.
Če pa vidiš da je prav aluminij napihnjen, potem pa kar začni iskat nadomestek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markob
Začetnik


Pridružen/-a: Sre Dec 2005 11:53
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 14, 2013 11:25 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Napihjen aluminij

Bi mi znal razlozit kaj se zgodi ce spusti ta kondenzator duso, na cem bi se to poznalo, na nestabilni izhodni napetosti?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 14, 2013 11:36 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nič ali vse.
Lahko samo neha delat, lahko pa se switcher spremeni v nepopravljivo kokico, ker ga neglajeno napajanje sili v 100 vklopov na sekundo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markob
Začetnik


Pridružen/-a: Sre Dec 2005 11:53
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 14, 2013 12:06 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok hvala za pomoc, bom zamenjal ta kondlc, edino dobro ceno iz neta/kitajske moram dobiti kajti pri farnelu od kjer dobavlja IC stane 5eur, nov zamenljiv kitajski adapter stane pa 10eur.

Mas ti kaksno stacuno online kjer nabavljas ugodne elemente?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 14, 2013 12:23 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nič poimensko, odvisno kako hitro rabim. Od kitajca (mesec-dva), do farnela (1 dan).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 14, 2013 12:59 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Obvezno odstrani vso zažgano tiskanino! Med povezavami, kjer je zažgan vitroplast s svedrom naredi luknjice, z olfa nožem postrgaj stran, sicer bo zelo kmalu tam prebilo pa boš imel štalo. Zažganina je namreč (med drugim) grafit, le-ta pa prevaja. Sem že doživel svetlobne efekte na takem.

Varistor mogoče res ni potrebe da je tam...po drugi strani pa nikoli ne veš, kaj bi bilo če ga že prej ne bi bilo tam - lahko bi šel celoten napajalnik, lahko celo tista stvar, ki je priključena nanj, zato bi ga jaz dal nazaj. Zadeva namreč reže špice in v tvojem primeru jih je očitno uspešno odrezala, če praviš da napajalnik še vedno deluje...zanimivo je samo da notri ni nobene varovalke, katero bi vrglo ven...
Vrednost naj bo recimo V275K14 ali več (V275 je napetost, K14 velikost - premer diska).

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 14, 2013 2:08 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Varovalka? Pa saj je v vezju! Tisto ciglasto rdeče okroglo v vogalu. Poleg NTKja v termobužirki. Če prav razberem, je T1A.

Če bi varistor pravilno delal, bi varovalko moralo skurit, tako pa je skurilo samega sebe in okolico.
400V elektrolit je napihnilo kljub temu, da je normalna napetost na njemu pod 330V... Iz navedenega sledi, da vgrajeni varistor ni delal nič drugega kot sranje.

Ne me narobe razumet. Nisem proti varistorju, sploh ne. Lahko je bil vgrajen defekten, na meji tolerance ali celo nekaj preko. Varistorje je namreč zelo težko izdelati v ozki toleranci. Le neko znanost delat iz njega se mi zdi pač mimobrc.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 14, 2013 8:08 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Elektrolit je napihnilo zaradi vročine, seveda...
Hja, kot kaže je bil ta varistor napačno dimenzioniran, da je začel prekmalu prevajati. Kot praviš, zagotovo ni vsemogočen, daleč od tega. Poleg tega itak bolj prav pride v primerih, ko je nekaj stalno na napetosti in obstaja nevarnost posrednega udara strele (kratkotrajni prenapetostni sunek ne prevelike moči). Po tej strani imaš prav - bo čisto OK tudi brez njega...

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Analogna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group