Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Xmega in več prekinitev

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 19, 2013 10:03 pm    Naslov sporočila: Xmega in več prekinitev Odgovori s citatom

Malce se učim Xmego in njene posebnosti proti navadnim megam.
Zanima me, če prav razumem da je mogoče uporabljati več zunanjih prekinitev s proženjem preko port pina? Namreč, rabil bi prekinitev ob pritisku na touch screen ter dve prekinitvi ob obračanju dveh enkoderjev.
Če prav razumem sta prekinitvi dve: int0 in int1. torej na vsakem portu lahko uporabim dve?
recimo primer kode:
Koda:

   Portcfg_mpcmask = &B00100000                            'Pin F.5
   Portf_pin5ctrl = Bits(opc1 , Opc0 , Isc1)           
   Portf_int0mask = &B00100000                   

   Portcfg_mpcmask = &B00000001                             'Pin H.0
   Porth_pin5ctrl = Bits(opc1 , Opc0 , Isc1)             
   Porth_int0mask = &B01000000                             

   Portcfg_mpcmask = &B00000010                             'Pin H.1
   Porth_pin5ctrl = Bits(opc1 , Opc0 , Isc1)               
   Porth_int1mask = &B10000000                             

   On Portf_int0 Touch_int
   Enable Portf_int0 , Lo

   On Porth_int0 Enkoder_u
   Enable Porth_int0 , Lo

   On Porth_int1 Enkoder_i
   Enable Porth_int1 , Lo


bi to delalo?

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 21, 2013 8:07 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla,

pri nas se žal nihče ni ukvarjal s tem. Mogoče najdeš kaj na forumu MCS.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 22, 2013 9:04 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, nekaj za začetek sem našel, tako da po gornjem postopku vse prekinitve delajo. Moram pa še naštudirati glede prioritet in kaj bi se zgodilo če pride med izvajanjem ene prekinitve do druge.
Namreč, na xmegi imam barvni LCD320x240, pa je že pisanje nanj kar zahtevno opravilo zanjo( bmp sliko nariše v slabi sekundi, dve vrstici fontov velikosti 40x28 pa napiše cca 5x v sekundi, nič več), kar pomeni da bo treba vso ostalo periferijo dati ja interrupte, saj jih bo drugače procesor premalokrat gledal. Ja, za tak display bi že rabil kakšen ARM.
Z enkoderjem ste se že kaj ukvarjali? Trenutno imam naročenega, čakam da pride in potem se bom malče poigral z njim.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 22, 2013 1:02 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj,

z enkoderjem na XMEGA ne, pač pa na AVR-jih.

Na MCS forumu sem videl, da so nekateri poganjali GLCD-je precej uspešno, nisem se pa poglabljal v to.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 22, 2013 2:38 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok, bom pogledal, saj ne more biti kaj dosti razlike. Hvala!
Saj ne bi izbral xmege, ampak še ta je počasna kaj šele mega...s tem da xmego "overclockam" na 48MHz.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RudiP
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Jul 2008 8:39
Prispevkov: 128
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 22, 2013 4:19 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Ok, bom pogledal, saj ne more biti kaj dosti razlike. Hvala!
Saj ne bi izbral xmege, ampak še ta je počasna kaj šele mega...s tem da xmego "overclockam" na 48MHz.


Bo potreba izbrati kaj iz družine LPCxxxx ?

_________________
Lep pozdrav !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 22, 2013 4:49 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pavle,
če ti nemščina ni tuja, poglej:
http://www.bascom-forum.de/showthread.php?2198-ATXMEGA-kleines-einmaleins-Erste-Schritte-mit-ATxmega
Tudi nekaj primerov za tvoj displej boš našel na tem forumu v drugi temi.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 22, 2013 6:09 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vlado, hvala. Sem našel ta forum, ja. Prav od tam sem uporabil rutine za SSD1289 kontroler, ki je v mojem LCDju. Nemščino za silo razumem, ravno tako da ni preveč problem.
Tam se veliko najde. Sicer je razloženo tako, da moraš že nekaj znati, tako da se potem igram, pa enkrat uspe. Moraš vedeti da sem v xmegi totalen laik, prvič resno delam z njo. So pa malenkostne razlike, ravno take da te bega in nekaj ne dela. Drugače se definira porte, drugače se deklarira I2C...
Trenutno sem uspešno združil lcd, enkoder, dva kanala DA pa še par malenkosti.
Delam pa na usmerniku...naj bi imel 40V in 5-6A...

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 24, 2013 10:19 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spet težim... Embarassed namreč...ali je res poceni kitajski enkoder kriv za toliko težav? Šteje, pa ne šteje, pa šteje nazaj...
Sem za finto vzel tiny13 in gor vezal samo enkoder ter uporabil ukaz encoder(portb.1itd)... Pa tudi tam včasih šteje naprej in nazaj, ko vrtim v isti smeri. Torej je lahko kriva samo slaba kvaliteta. Dal sem kodnenzatorje, pa upore, pa ni nič bolje.
Trenutno sem stvar sicer rešil programsko, a me zanima v čem je poanta? Enkoderji so, kot rečeno, kitajski, iz ebaja, 10 dolarjev za 10 kosov Confused

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 27, 2013 6:55 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pavle,
ali imaš zunanje pull up upore na pinih za enkoder?
Če jih nimaš poskusi z njimi, sem imel podobno težavo in je pomagalo.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 27, 2013 7:17 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, te dni sem se intenzivno ukvarjal s tem. Poskusil sem tudi z zunanjimi pull-up upori, ja, pa z RC členom, pa ni kaj dosti pomagalo. Poskusil sem celo vmes dati 40106 schmitt triger, pa je bilo isto...
Zdaj sem zadevo rešil tako, da sem izključno za branje enkoderja uporabil in sprogramiral tiny13, kateri v zanki gleda samo vhode enkoderja ter potem na en ali drugi pin pošlje pulz fiksne dolžine, ki ga potem zazna xmega. Naredil sem tako, da ko enkrat začnem vrteti v eno smer ne gre v drugo, dokler enkoder ne stoji pri miru cca 200 ms. Enkoderji so bili cca pol evra po kosu in za ta denar je očitno to... No, ampak kljub tiny-u zraven je zdaj, ko dela še vedno cenejši kot kakšen profi iz farnella.
Sem ga pa dal na osciloskop in malce se vidijo občasni bounce pulzi, sicer niso videti veliki, a očitno dovolj za delat zgago...

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 28, 2013 1:30 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pavle,
če boš hodil kaj v Ljubljano ti dam enkoder (iz AX-a) da se prepričaš ali je vse to zaradi tvojega enkoderja.
Jaz sem jih uporabljal in delali so OK.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 28, 2013 5:53 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za ponudbo. Nenazadnje lahko tudi kupim enega, saj ni tak denar, kot vidim. Na pogled je podoben mojemu, a videz lahko vara...
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group