Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

DMOS 170W čudno pokanje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Lojz
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 17:46
Prispevkov: 62
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 04, 2004 2:53 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa kak drugi izvor glasbe - kak prenosni CD - dela enako ?
Z nižjo napajalno napetostjo bi moral najprej poizkusiti s kakšnim usmernikom, ki mu lahko nastavljaš napetost.

Citiram:
Če na ojačevalnik priklopim 300W 4ohm zvočnik in začnem poslušati glasbo začne takoj pokati v zvočniku. Če pa gor priklopim zaporedno ta zvočnik in pa še enega 100W 8ohm pa deluje normalno.


V originalnem datasheet-u sploh ni omenjen 4 ohm zvočnik, ampak 8 in 16 ohm, tako da Rolling Eyes
Opail sem še nekaj: na shemi in na razporedu na TIV sta med sabo zamenjana 10K in 33K upora Idea . Da nima to kakšen vpliv Question

_________________
LP
Lojz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
|||BUREK|||
Mojster


Pridružen/-a: Pon Avg 2004 15:15
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 04, 2004 3:10 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

če dam za izvor kaj drugega cseeno poka...

A si sigure, da sta upora zamenjana????
Ko bo prepričan mi povej pa bom zamenju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
|||BUREK|||
Mojster


Pridružen/-a: Pon Avg 2004 15:15
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 04, 2004 4:32 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Malo sem si pogledal shemo in kit vezje in mislim, da se motiš. Upora 10k in 33k NISTA zamenjana!

Še vedno ne vem kako bi zmanjšal napetost brez, da bi mi bilo treba kupit še en transformator...(nimam denarja)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
strobos
Mojster


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 17:26
Prispevkov: 32
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 04, 2004 9:03 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav,

Citiram:
Še vedno ne vem kako bi zmanjšal napetost brez, da bi mi bilo treba kupit še en transformator...(nimam denarja)

Za test lahko daš par diod zaporedno.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Lojz
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 17:46
Prispevkov: 62
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 04, 2004 9:18 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prav imaš. Embarassed Upora na shemi kit kompleta NISTA zamenjana, sta pa v reviji, kjer je bil objavljen 170W sub woofer ojačevalnik.
_________________
LP
Lojz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
|||BUREK|||
Mojster


Pridružen/-a: Pon Avg 2004 15:15
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 05, 2004 8:25 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kam pa naj vežem diode??
Ojačevalnik ima dvojno napajanje +-28V???
A dam nekaj diod na +28V nekaj pa na -28V??
Koliko diod, kakšne diode...?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
strobos
Mojster


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 17:26
Prispevkov: 32
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 05, 2004 12:00 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, na obe strani napajanja daj diode in sicer na obe enako število diod. Npr. če ima ena dioda padec 0,6 V, potem probaš dodajat in vidiš, če bo kaj boljše. Diode lahko daš navadne usmerniške - za test ne rabiš močnih in niso drage. Npr. 1N4008.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
|||BUREK|||
Mojster


Pridružen/-a: Pon Avg 2004 15:15
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 05, 2004 4:28 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Koliko diod pa naj dam na vsako napajanje???

Ene 9 diod??
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
strobos
Mojster


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 17:26
Prispevkov: 32
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 05, 2004 6:42 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prvo lahko probaš z manj, pa če nebo vredu pa dodajaj dokler neboš imel prave napetosti(35V je napisal Lojz). Po mojem jih bo 7 dovolj (7*0,6V=4,2V) - na eni strani.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2062
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 06, 2004 6:43 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Burek,

v kolikor imaš toroidni transformator lahko napetost zmanjšaš relativno enostavno - pač odviješ nekaj ovojev sekundarja.

LP
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
strobos
Mojster


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 17:26
Prispevkov: 32
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 06, 2004 10:55 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, če imaš to možnost(v primeru, da ni zalit s plastiko).

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
|||BUREK|||
Mojster


Pridružen/-a: Pon Avg 2004 15:15
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 06, 2004 2:23 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem če bi se s tem igral...

Danes bom šel v conrada po 14 diod.
Bom povedal kako se bo obneslo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
|||BUREK|||
Mojster


Pridružen/-a: Pon Avg 2004 15:15
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 06, 2004 6:41 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Šel sem v conrada in se še tam malo posvetoval.
Tisti, ki tam dela mi je rekel, da se mi teh diod ne splača kupovat ker to sigurno ni zaradi prevelike napetosti.
Da bi pa odvil transformator pa tudi ni dobra zamisel, ker potem ne bi več našel točne simetrije.

Predlagal je, da na izhod ojačevacla priklopim osciloskop in če pri pokanju napetost pade na 0V potem je to neka zaščita.
Ker nimam osciloskopa bom šel vprašat na en servis za elektroniko če si ga lahko sposodim.
Samo za to bo potrebno še malo počakat...

Zanima me kakšne zaščite vse se lahko vklapljajo. Vem, da je termična zaščita, a je še kakšna?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
strobos
Mojster


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 17:26
Prispevkov: 32
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 06, 2004 7:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Možno, da je zaščita proti prevelikem toku(priklopi kakšen več ohmski zvočnik ali pa dva zaporedno).

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Lojz
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 17:46
Prispevkov: 62
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 06, 2004 7:52 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Ker nimam osciloskopa bom šel vprašat na en servis za elektroniko če si ga lahko sposodim.

Če si misliš sposoditi osciloskop na servisu, lahko tam preizkusiš z nižjim napajanjem - sigurno imajo kakšen usmernik.
Problem je skoraj sigurno v zaščiti - zmanjšaj napajanje ali pa povečaj upornost zvočnika Wink Saj lepo piše v navodilih, da je zvočnik lahko 8 ali 16 ohmov in pri kolikšni napetosti so testirali.
Če ne boš poskusil, pač ne boš vedel Laughing

_________________
LP
Lojz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group