Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

PWM II napajalnik, polnilnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 28, 2012 10:07 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ekola, sem se še malce igral z igračo.
Omembe vrednih oscilacij ni, pri tokovih nad 2A se na izhodu pojavi še moduliran brum.

V prostem teku je napajalna napetost 25V, pri 2A se sesede na 20V in pri 2.5A na 19V. Večja sesedanja me glede na dalje napisano ne interesirajo več kaj dosti.

Zaradi padca napajalne napetosti se sesede tudi izhod iz INA, zato se zadevi še bolj zmeša kot bi se ji sicer.

Max. prikaz, ki ga s trenutnimi parametri programa lahko prikaže LCD, je 2.05A, torej lahko (tudi glede na brum pri I>2A, velikost hladilnega rebra in še česa) rečem, da je 2A zgornja meja uporabnosti napajalnika, čeprav bi pogojno lahko šel do 2.5A, a nima smisla priganjat zadevo v skrajnost. Nenazadnje je bil tudi v osnovi zamišljen v tem okvirju.

Glede na to bi bilo priporočljivo vse nastavitve tokov programsko omejiti na max. 2A (zdaj so na 2.51 pri U in I, ter 2.1 pri polnilcu).
Vzporedno trimerju RT3 bi vezal 250k upor, s tem bi znižal ojačanje INA in spravil njen izhodni nivo v varno področje glede na padec napajalne napetosti, da torej ne bi prišlo do foldbacka vse do 2.5A, seveda pa bi s tem izgubil četrtino ločljivosti A-metra. Tako bi dodal nekaj varnosti v primeru povečanja toka s strani bremena preden bi tokovni generator lahko ustrezno reagiral.
Varnostno bi dal še BAT85 iz ADC0 na Vcc, torej bi varoval ADC0 tako kot sta varovana ADC1 in ADC5.

Eno z drugim smo spet kompromisno na nižji ločljivosti A-metra, se pa zadeva iz psihično labilne, šizofrene igrače spremeni v malce bolj zanesljiv koristen pripomoček.

Poleg navedenega pa bi bilo zaželjeno, če je le možno, povečat hitrost reagiranja tokovnega generatorja ko mora slednji zmanjševati tok.

Komentar?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2062
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 29, 2012 9:01 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
Ekola, sem se še malce igral z igračo.
Omembe vrednih oscilacij ni, pri tokovih nad 2A se na izhodu pojavi še moduliran brum.

V prostem teku je napajalna napetost 25V, pri 2A se sesede na 20V in pri 2.5A na 19V. Večja sesedanja me glede na dalje napisano ne interesirajo več kaj dosti.

Zaradi padca napajalne napetosti se sesede tudi izhod iz INA, zato se zadevi še bolj zmeša kot bi se ji sicer.

Max. prikaz, ki ga s trenutnimi parametri programa lahko prikaže LCD, je 2.05A, torej lahko (tudi glede na brum pri I>2A, velikost hladilnega rebra in še česa) rečem, da je 2A zgornja meja uporabnosti napajalnika, čeprav bi pogojno lahko šel do 2.5A, a nima smisla priganjat zadevo v skrajnost. Nenazadnje je bil tudi v osnovi zamišljen v tem okvirju.

Glede na to bi bilo priporočljivo vse nastavitve tokov programsko omejiti na max. 2A (zdaj so na 2.51 pri U in I, ter 2.1 pri polnilcu).
Vzporedno trimerju RT3 bi vezal 250k upor, s tem bi znižal ojačanje INA in spravil njen izhodni nivo v varno področje glede na padec napajalne napetosti, da torej ne bi prišlo do foldbacka vse do 2.5A, seveda pa bi s tem izgubil četrtino ločljivosti A-metra. Tako bi dodal nekaj varnosti v primeru povečanja toka s strani bremena preden bi tokovni generator lahko ustrezno reagiral.
Varnostno bi dal še BAT85 iz ADC0 na Vcc, torej bi varoval ADC0 tako kot sta varovana ADC1 in ADC5.

Eno z drugim smo spet kompromisno na nižji ločljivosti A-metra, se pa zadeva iz psihično labilne, šizofrene igrače spremeni v malce bolj zanesljiv koristen pripomoček.

Poleg navedenega pa bi bilo zaželjeno, če je le možno, povečat hitrost reagiranja tokovnega generatorja ko mora slednji zmanjševati tok.

Komentar?


Nisem še zaključil z vsemi meritvami. Strinjam se z MadMaxom, da se vzporedno z RT3 veže upor,kar pomeni spremembo programa, ko je treba spremeniti faktor pri pretvorbi napetosti (kar sicer ni problem za vse, ki se boste lotili takšne modifikacije). Za višje tokove (do 15A) bi RT3 moral biti celo 3,3k Ohm, ampak o tem takrat, ko bom "navijal" izhodni tok.

Brum se pojavi zaradi tega, ker enostavno preobremenimo napajalnik in 4.700 µF kondenzator premalo gladi. Zato se ta brum prenese na operacijski ojačevalnik in preko njega na izhod. Se pravi, za višje izhodne tokove tudi 4.700 µF ne bo dovolj.

Toliko zaenkrat.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2062
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 30, 2012 9:34 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem,

rezime meritev in testiranja je sledeč:

v primeru, da napajalnik oscilira, se zamenja C13 z vrednostjo 10 nF. Kot sem videl, je s to zamenjavo večina oscilacij izginila.

Še vedno pa ostane problem meritve izhodnega toka, ki se ustavi med 1,7 do 1,8A. Tisti, ki vam to ne predstavlja problema, boste vse pustili tako, kot je. Predlagam pa, da si nastavite omejitev izhodnega toka na 1,7A. Ostali pa boste poleg RT3 naspajkali 100 k upor. S tem je potrebno seveda tudi spremeniti program, saj bo zdaj obstoječi program tok prikazoval napačno. Če se boste odločili za to, lahko zamenjamo (brezplačno) program v mikrokontrolerju.

Če boste gradili PWM napajalnik za višje tokove (spodnji izračun velja za tokove do 15A), bo potrebnih še nekaj sprememb:

1. zamenjati obstoječi greatz mostič (obstoječi je deklariran do 6A, če je privijačen na hladilno telo) z močnejšim,
2. zamenjati schottky diodi,
3. zamenjati izhodni tranzistor; včeraj nisem utegnil pretestirati vsega, sem pa uporabil tako močnostni darlington, kot tudi močnostni MOSFET in oba sta delala. Potrebno bi bilo videti, na katerem je manjši padec napetosti ob obremenitvi in se na podlagi tega odločiti,
4. poleg 4.700 µF bo potrebno dodati še vsaj en kondenzator vrednosti 4.700 µF ali rajši večjega,
5. zamenjati RT3 s trimerjem 3,3k (ali vezati 3,4kOhm vzporedno z RT3),
6. zamenjati program mikrokontrolerja.

To bi bilo vse.

Lp
Jure

PS: v planu imam narediti Bluetooth povezavo na PWM II in to tako, da bom preko Android telefona lahko nastavljal napajalnik in sprejemal od njega tudi podatke. Kaj vse se da narediti z Bluetooth in Android telefonom...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2012 9:21 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nocoj končno uspel spet nekaj časa nameniti igrači.
Trimer zamenjal s 50k, varnostno dodal BAT85 iz ADC0 na Vcc ter preventivno zamenjal C13 s 10nF po Juretovem predlogu, čeprav pri prejšnjih testiranjih nisem opazil oscilacij.
Program v mikrokontrolerju je zamenjan s popravljenim, kar je uredil Jure ob mojem obisku na sedežu podjetja v par minutah (mnogo dlje traja še kak pogovor, ki mimogrede steče - Jure, hvala za čas, ki si si ga vzel zame).

Zaenkrat nisem uspel stestirat tako v detajle kot prejšnjič, a mislim, da bo to to. Morda še kak praktično-lepotni popravek, nič posebnega, razen če ob naslednjem temeljitem iskanju napak spet kaj ne najdem Cool
Le LiPo polnilnik naj morda še kdo malce potestira (sam nimam nič uporabnih celic v ta namen), zaradi zamerljive narave teh celic...

Osebno imam v planu sicer še montažo ventilatorja na hladilnik, kar pa pri ne tako ekstremni uporabi seveda ni nujno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2062
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2012 9:50 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MadMax, veseli me, da si zdaj zadovoljen.

MadMax je napisal/a:

Le LiPo polnilnik naj morda še kdo malce potestira (sam nimam nič uporabnih celic v ta namen), zaradi zamerljive narave teh celic...


LiPo je dobro pretestiral Marko in verjamem, da dobro dela. Jaz sem polnil LiPo, ki sem jih montiral v ročno vrtalko (zamenjal sem iztrošene NiCd z LiPo in sem bil tako navdušen tako po ceni kot po kapaciteti, da sem moral še sosedu zamenjati baterije v dveh vrtalkah) in vse je bilo OK. Za LiPo bo edino potrebno dodati še balanser.

Vmes smo naredili še eno varianto programa, kjer je čas polnjenja podaljšan do 99 ur. To pride v poštev pri malce večjih Pb akumulatorjih. Če bo koga zanimalo, naj piše v uredništvo.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cimer
Mojster


Pridružen/-a: Sre Maj 2004 0:01
Prispevkov: 45
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 11, 2012 10:12 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav MadMax, tudi mene veseli, da si zadovoljen s programom oziroma napajalnikom.

Program za polnjenje LiPo oziroma Pb akujev je en in isti, spreminjajo se samo napetosti pri katerih preklopi iz CC na CV način.

_________________
Lep pozdrav!
Marko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 6:30 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zadeva je bila od spremembe začetnega prikaza nekako na čakanju, včeraj pa sem zadevo malce rabil, pa sem se po blažji opeklini prsta hitro odločil montirat ventilator na hladilno rebro.
Sicer sem enega že imel privijačenega, a je šlo za kanibaliziran primerek s pretečeno večino življenske dobe, ki pa sem ga tokrat pozabil priklopit (na zunanji univerzalni adapter).

Pred časom sem že razmišljal o kaki kompliciranejši rešitvi (temp. kontrola vrtljajev), a sem tokrat zaradi pomanjkanja časa izbral lažjo pot.
Na 10V odcep trafota sem privezal mali graetz in 220uF elektrolit, kar direktno napaja 40x40 ventilator, pritrjen od zadaj na rebra.

Ker je bil pri roki nov ventilator tišje izvedbe (Scythe Mini-Kaze, http://www.scythe-usa.com/product/acc/016/sy124010l_detail.html ), pri uporabi ni moteč, kljub temu, da deluje ves čas.

Resda bi se dolgoročno bolj obnesla zmogljivejša varianta ventilatorja, a ob direktnem priklopu so taki ventilatorčki praviloma kar glasni in moteči, torej bi bilo res treba zadevo spravit v žlahto s kakim regulatorjem. Pri priganjanju proti meji zmogljivosti se namreč rebro hitro in konkretno segreje, pa če nič drugega se z ventilatorjem vsaj hitro spet ohladi.

V kolikor ima kdo potrebo po >0.5A pri nižjih napetostih na daljši rok, predlagam montažo ventilatorja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 6:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

z obzirom da je procesor že tukaj, bi z dodatkom malce kode lahko ventilator krmilil isti AVR, kateri že skrbi za to, da vse deluje kot mora. V meni bi moral dodati rubriko, kjer nastaviš preklopno temperaturo, pa en pin mora biti še prost...če je prostora dovolj bi mogoče tudi PWM prišel v poštev...mogoče ideja za nasledno verzijo SW...
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 6:58 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pini so prosti, prostora pa ni več v izobilju...
Bi treba preskočit na atmega328.

Sam bom morda kdaj spackal kaj z dodatnim, morda tiny13 ker je pri roki. Če se ga spravi v žlahto z obstoječim samo toliko, da ob pregretju izklopi PWM in izpiše o tem obvestilo, bo že superca. To bi se še stlačilo v m168. Le ne vem kdaj bo časa za kaj takega Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 7:11 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

no, če ni prostora bi bilo v redu že fiksna nastavljena temperatura, recimo 50 stopinj ter aktiviranje pina za ventilator, mogoče še softverski izklop izhoda (napetost na nulo) pri recimo 90 stopinj, pa je. Povsem dovolj, da ventilator ne "tuli", če ni potrebe. potem daš samo mosfet na pin in že pihlja... Wink
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 9:27 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hja, ene 5% (od 16k) je še fraj. Švoh 0.8k torej.
Hudo malo za karkoli uporabnega naredit, pomoje...
Ok, upoštevaj da sem začetnik v Bascomu.
Če sta Timer0 in 1 že ponucana verjetno 1wire odpade.
ADC pa najbrž tudi zahteva svoj davek, pa nisem niti preverjal, če je ustrezni pin še na razpolago sploh. Pa še dodatna skakanja po programu...

Bi rekel, da ako bi bilo izvedljivo, bi se cimer že še malenkost potrudil, pa vključil to v program, a je že sam rekel, da ni prostora, ko sem to predlagal na začetku te teme.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 17, 2012 4:54 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

no, ja, potem se pač doda tiny13 ali kaj podobnega, kot si rekel, pa je mir.
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2062
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 17, 2012 7:36 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj,

mislim, da bo enostavneje preklopiti na ATmega328. Tako bi bilo dovolj prostora za vse bodoče programske spremembe - ena takšnih bi bil tudi balanser za celice ali Bluetooth modul, preko katerega bi PWM napajalnik lahko povezal/kontroliral preko PC ali Android tablice.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cimer
Mojster


Pridružen/-a: Sre Maj 2004 0:01
Prispevkov: 45
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 18, 2012 8:20 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla fantje.

Prostora za program žal ni več veliko. Pri pisanju sem zelo pazil, da sem zmanjšal kodo na minimum. Sem pa sam naredil nekaj meritev temperature pri polnjenju 3S LiPo s tokom 1,2A. Moj hladilnik se segreje na okrog 60 stopinj. To je že toliko, da se je plastična stranica na katero je hladilnik pritrjen malo deformirala. Trenutno si v teh primerih pomagam z računalniškim ventilatorjem (iz napajalnika), ki ga priključim kar na balancer sponke akumulatorja.

Meni napajalnik zadostuje za vsakodnevno uporabo. V bistvu pogrešam samo balancer. Trenutno se odločam ali naj bo blancer vgrajen v napajalnika ali naj bo to ločena naprava. Vse bolj se nagibam za ločeno napravo, saj za nadzor napetosti posameznega člena LiPo potrebujem vsaj 4 AD kanale, pa tudi prikaz na ločen 2x16 LCD bi bil bolj pregleden.

Kakšna ideja za vaše strani pa je seveda dobrodošla.

_________________
Lep pozdrav!
Marko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
logist
Novinec


Pridružen/-a: Pet Okt 2010 9:08
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 11, 2013 2:44 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam problem, namreč omenjeni izdelke sem sestavil po shemi in navodilah, ampak rezultat je samo piski (5-6) in na izhodu je 25V na AC vhodu sem pripeljal 20V. Na LCD-ju se ne prikaže nič (tudi če potenciometer zasukam v vse skrajne pozicije).

Hvala,

_________________
Mihael
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group