Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

DMOS 170W čudno pokanje
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
|||BUREK|||
Mojster


Pridružen/-a: Pon Avg 2004 15:15
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 30, 2004 3:23 pm    Naslov sporočila: DMOS 170W čudno pokanje Odgovori s citatom

Pred kratkim sem si sestavil ta ojačevalnik sedaj pa imam probleme.
Če na ojačevalnik priklopim 300W 4ohm zvočnik in začnem poslušati glasbo začne takoj pokati v zvočniku. Če pa gor priklopim zaporedno ta zvočnik in pa še enega 100W 8ohm pa deluje normalno. V navodilah od ojačevalnika piše, da če bo gor zvočnik z upornostjo 4ohme, da se bo samo bolj grelo...
A kdo ve kako lahko popravim/predelam ojačevalnik, da bo dober za 4ohm zvočnik.
Res nimam denarja, da bi kupil drug zvočnik zato bi poskusil reši kar se da na tem ojačevalcu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2062
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2004 6:44 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj,

takole na daljavo težko ocenim, kaj bi bilo narobe... Kot piše v dokumentaciji proizvajalca čipov dejansko 4 ali 8 ohmski zvočnik ne predstavlja velike razlike, razen tega, da se pri 4 ohmskem ojačevalnik bolj greje in nato zaradi vgrajene termične varovalke začne omejevati moč. Morda zaradi tega pride do tega pokanja, ker termična varovalka omejuje moč...

Ali do tega pokanja pride tudi, če je ojačevalnik hladen?

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
|||BUREK|||
Mojster


Pridružen/-a: Pon Avg 2004 15:15
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2004 1:27 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hja, ojačevalnik je hladen in se ne greje kaj preveč.
Tudi ko ojačevalnik šele prižgem začne takoj pokati v zvočniku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2062
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 01, 2004 7:29 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj,

če tudi hladen ojalevalnik "poka", potem je napaka drugje...

Kot rečeno težko na daljavo kaj pametnega svetujem... ali imaš možnost, da ga ob priložnosti prineseš pokazat v uredništvo revije?

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
|||BUREK|||
Mojster


Pridružen/-a: Pon Avg 2004 15:15
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 01, 2004 1:08 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To pa žal ni mogoče, ker sem iz krškega. Crying or Very sad

A je možno da poka zato, ker so droti za napajanje, mute, zvočnik in/out pretanki (1,5mm)?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
|||BUREK|||
Mojster


Pridružen/-a: Pon Avg 2004 15:15
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 01, 2004 1:09 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No ubistvu je tako: ko ga prižgem in dela nekje 10 sekund potem začne pokati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2062
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 01, 2004 1:45 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj,

hja, v 10 sekundah se zadeva seveda segreje! To je razlog pokanja. Žice niso problem, saj so dovolj dimenzionirane.

Predlagam, da čipe zelo dobro hladiš, po možnosti z ventilatorjem.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Lojz
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 17:46
Prispevkov: 62
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 01, 2004 1:46 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Napiši po katerem načrtu si sestavil ojačevalnik. Še enkrat preglej vse vrednosti elementov in preveri vse spoje.
Kaj pa če priključiš kakšen drugi zvočnik 4 ohme? Ali enako poka?
Imaš dovolj velik hladilnik? In kakšno je napajanje?
Daj se malo razpiši v to smer. Niti ne razumem kakšno je to pokanje.
Ali se glasba sliši poleg pokanja?
Ni vrag, da ne bi rešili problema.

_________________
LP
Lojz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
|||BUREK|||
Mojster


Pridružen/-a: Pon Avg 2004 15:15
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 02, 2004 4:22 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojačevalnik sem kupil in sestavil po teh navodilih http://www.svet-el.si/cgi-bin/okno.cgi?zap_st=5KIT0011&foo=649 .
4ohmskiga zvočnika nimam zato sem priklopil 8ohm. Ko sem ga priklopil je deloval malo dlje kot zvočnik 4ohm....
Transformator je 300VA in 2x28V z sredinskim odcepom. Usmernik je 25A. Kondenzatorja 10000uF. V glavnem je vse delano po načrtu.
Hm kako naj opišem pokanje.
Ko glasba igra začne počasi pokati ob basu. Glasba še kar igra vendar tudi zanali bolj poka.
Nekaj šasa sem imel priklopljen zaporedno 4 in 8ohm zvočnika, da se je dalo poslušat...
Hladilnik je po mojem dovolj velik... Na enem čipu imam hladillnik od procesorja (zalman), na drugem čipu pa en drugi hladilnik + na obeh je termalna pasta. Na ta dva hladilnika so pa usmerjeni trije ventilatorji (2x 80mm, 1x 120mm).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lojz
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 17:46
Prispevkov: 62
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 02, 2004 9:58 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Povej od kje pripelješ glasbo na vhod ojačevalnika. Da nimaš prevelikega vhodnega signala! Hlajenje je verjetno vredu, glede na to, da imaš tri Shocked ventilatorje. Tudi napajanje je O.K. Še enkrat preglej vrednosti elementov in njih pravilne položaje!
Še to: ali imaš pred ojačevalnikom kakšen potenciometer za nastavljanje jakosti igranja?

_________________
LP
Lojz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2062
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 03, 2004 6:33 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj,

vse, kar si opisal je OK. Meni se najbolj "sumljivo" zdi to, da 10 sekund dela OK, potem pa začne pokati... To je razlog, da se čip verjetno pregreva in zato termična varovalka izklaplja izhodne tranzistorje...

Jaz sem za hladilnik uporabil veliko hladilno telo, res je pa, da na 4 ohmskem zvočniku zadeve nisem preizkušal - ampak pri majhni izhodni moči se tudi to ne bi smelo poznati.

Še to napiši: ali se to pokanje pojavi pri glasnem predvajanju ali tudi pri tihem predvajanju?

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
|||BUREK|||
Mojster


Pridružen/-a: Pon Avg 2004 15:15
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 03, 2004 1:42 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pokanje se pojavi ne glede na glasnost glasbe. Res pa je, da prej začne pokati če dam glasneje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lojz
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 17:46
Prispevkov: 62
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 03, 2004 9:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Šele sedaj sem opazil, da si zgoraj napisal, da uporabljaš Trafo 2x28V. To pomeni, da imaš na gladilnih kondenzatorjih okoli 39V Exclamation Mislim,da je to za ta ojačevalnik in 4 ohmski zvočnih preveč. V navodilih piše 170W pri 35V in 16 ohmih Shocked Poskusi z nižjim napajanjem. Ventilatorje pa poskusi obrniti tako, da bodo pihali direkt na TDA-je.
_________________
LP
Lojz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
|||BUREK|||
Mojster


Pridružen/-a: Pon Avg 2004 15:15
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 04, 2004 9:47 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako pa naj zmanjšam napetost??
Novega transformatorja pa ne morem kupit ker nimam denarja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
|||BUREK|||
Mojster


Pridružen/-a: Pon Avg 2004 15:15
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 04, 2004 9:50 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lojz je napisal/a:
Povej od kje pripelješ glasbo na vhod ojačevalnika. Da nimaš prevelikega vhodnega signala! Hlajenje je verjetno vredu, glede na to, da imaš tri Shocked ventilatorje. Tudi napajanje je O.K. Še enkrat preglej vrednosti elementov in njih pravilne položaje!
Še to: ali imaš pred ojačevalnikom kakšen potenciometer za nastavljanje jakosti igranja?


Glasbo pripeljem do ojačevalnika kar iz računalniškega izhoda. Seveda na računalniku kontroliram jakost izhodnega zvoka.
Pred ojačevalnikom ni potenciometra.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group