Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Atmega162 in interrupti

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
JUG
Mojster


Pridružen/-a: Čet Nov 2011 15:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 7:09 pm    Naslov sporočila: Atmega162 in interrupti Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Mam eno vprašanje. Na atmega162 imam porabljena interrupt pina PD2 in PD3, ker jih potrebujem za enkoder. Bilo bi pa zelo fajn če bi imel vsaj še en prost pin ki bi omogočal interrupte. Če gledam po PDFu ima na PortA in PortC en kup (PCINT0-PCINT15) nekakšnih interrupt pinov. Zdj nevem ali mi te pini lahko kaj koristijo kot interrupti ali le kot navadni I/O pini.

P.s. Ali obstaja kakšna tema na forumu, kjer bi lahko postavljal "takšna" vprašanja, ki več ali manj samo smetijo forum Smile

LP

Jakob
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RudiP
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Jul 2008 8:39
Prispevkov: 128
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 7:52 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na voljo imaš tudi int2 - PB2. Z malo programske telovadbe bi lahko uporabil tudi interapte T0 in T1.
_________________
Lep pozdrav !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JUG
Mojster


Pridružen/-a: Čet Nov 2011 15:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 2:22 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kolikor sem gledal datasheet, ma na PB2 le analogni komparator in pa RXD. Za interrupte T0 in T1 pa se da mogoče kje dobiti kakšen osnutek kode, da vidim če mi bo usperlo?

Hvala in lep pozdrav

Jakob
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 3:15 pm    Naslov sporočila: Re: Atmega162 in interrupti Odgovori s citatom

JUG je napisal/a:
Če gledam po PDFu ima na PortA in PortC en kup (PCINT0-PCINT15) nekakšnih interrupt pinov. Zdj nevem ali mi te pini lahko kaj koristijo kot interrupti ali le kot navadni I/O pini.


Jakob,

vsi lahko služijo kot interupti:

Koda:
Enk1 Alias Pinc.2                                                'dolocimo, kje so izhodni pini enkoderja
Enk2 Alias Pinc.3
Enk3 Alias Pinb.5                                                'srednja tipka
Config Pinc.2 = Input
Config Pinc.3 = Input
Config Enk3 = Input

Pcmsk2 = &B00001100                                              ' omogocen interupt na enk pinih
Pcicr.2 = 1
On Pcint2 Sub_enkoder
Enable Pcint2

......

Sub_enkoder:
   B1 = Encoder(pinc.2 , Pinc.3 , Gor_sub , Dol_sub , 0)
Return





to je primer za enkoder. Več boš našel v Datasheet-u od mikrokontrolerja. To je primer za ATMega168.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RudiP
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Jul 2008 8:39
Prispevkov: 128
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 3:31 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JUG je napisal/a:
Kolikor sem gledal datasheet, ma na PB2 le analogni komparator in pa RXD. Za interrupte T0 in T1 pa se da mogoče kje dobiti kakšen osnutek kode, da vidim če mi bo usperlo?

Hvala in lep pozdrav

Jakob


Oprosti za napačno informacijo, pomotoma sem gledal armega168.
Kot je Jure že povedal ima 162 mnogo vhodov za interapte.

_________________
Lep pozdrav !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JUG
Mojster


Pridružen/-a: Čet Nov 2011 15:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 10:11 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

RudiP: nič narobe, sam da se kdo oglasi =)

Hvala obema, bom probal. zgleda da mi interrupt pinov ne bo zmanjkalo sedaj Razz

Lep pozdrav

Jakob
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 10, 2012 11:50 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JUG je napisal/a:


Hvala obema, bom probal. zgleda da mi interrupt pinov ne bo zmanjkalo sedaj Razz



Jakob,

res je, interrupt pinov resnično ne manjka, tudi pri Tiny4313 jih je cel kup, kljub temu, da je to 20-pin mikrokontroler. Princip pri Tiny4313 je podoben, kot sem opisal za Mega168.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
JUG
Mojster


Pridružen/-a: Čet Nov 2011 15:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 6:05 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja mam malo težavo: kolker jst tole mal probavam pa gledam na internetu, se mi zdi, da te interrupti (PCINT) delujejo na celem portu (PA ali PC) enako, kar pomeni da ne glede na nastavitve, bo ob spremembi (0->1 ali 1->0) enega pina na portu, program vedno skočil v en in isti podprogram, ki je določen za tisti interrupt. Hočem povedati, da ne glede na to ali bo interrupt rutina aktivirana iz pina PINA.0 ali pa iz PINA.3, bo program skočil v isti podprogram. Ali se da mogoče skonfigurirati zadevo tako, da bi vsak pin imel svoj podprogram, in nebi vsi skakali v enega?

Pa še to, ali se da skonfigurirati te interrupte tako, da bi se aktivirali le ko bi bila sprememba stanja iz logične 1 na logično 0 (tako kot je pri Config INT0 = Falling)?

LP

Jakob
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2012 9:05 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jakob,

ne vem na pamet. Po moje bo treba pogledat v datasheet in si prebrati poglavje o interruptih.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group