Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Bascom AVR in mali fonti na GLCD

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
roberto
Mojster


Pridružen/-a: Ned Maj 2005 16:19
Prispevkov: 41

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2012 5:42 pm    Naslov sporočila: Bascom AVR in mali fonti na GLCD Odgovori s citatom

V zadnjih verzijah Bascoma AVR se lahko za izpis na grafični LCD uporablja male črke abecede, a kot sem opazil je ASCII kodna tabela Bascom AVR-ja od decimalne številke karakterjev 96 naprej zamaknjena za en znak. Poizkusil sem prevesti na dveh različnih računalnikih. Na enem imam verzijo Bascoma 2.0.7.2 na drugem pa 2.0.7.3 (do danes sem imel 2.0.4.x isti problem), vendar se pri obeh prevede enako.

Lahko še kdo poizkusi pri sebi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2012 6:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Roberto,
pri pisanju na grafični LCD, Bascom (verzija) nima vpliva, vse je odvisno od fontov ki si jih dodal v svoj program ($include "fontYxY.font" ).
Poskusi z drugimi fonti, ali popravi obstoječe fonte.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
roberto
Mojster


Pridružen/-a: Ned Maj 2005 16:19
Prispevkov: 41

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2012 9:14 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vlado imaš prav. Napaka je bila v knjižnici font8x8.font, ravno v vrstici od katere naprej je bilo vse zamaknjeno za eno kodno številko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2012 9:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če rabiš več fontov mi na ZS pošlji meil naslov.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 9:52 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še nekaj glede GLCD - je možno da mi zadeva občasno "zašteka" ker AVR poskusi inicializirati GLCD preden le-ta polno steče? Mislim - bi moral pred CONFIG GRAPHLCD vstaviti recimo waitms 100? Vezje se namreč ustavi, LCD je prazen...
Poleg tega še tole: je možno da GLCD-ji iz trgovine SE nimajo možnosti spreminjanja števila pikslov v vrstici? Mislim pri Config--- mode=8 ali mode=6 - ker pri meni v obeh primerih piše v načinu 8...
hvala!

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 12:54 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Protonček,
prav te dni sem se malo igral s tem LCD-jem in dela v redu.
Nimam težav pri inicializaciji.
Didpleji s SED čipom nimajo pina MODE tako da postavitev tega pri SED nima učinka. LCD-ji z kontrolerjem T6963 imajo pin MODE in se ta lahko izbere.
Za več vrstic moraš izbrat manjše fonte in bo.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 2:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, problem pri manjših fontih je ta da sicer v eno vrstico spravim več črk, ampak kljub temu ne morem na displayu imeti več kot 8 vrstic, ker je ukaz za pisanje lcdat 1,1,"s", pri čemer je prva številka vrstica 1 do 8, druga pa piksel v vrstici (1 do 128). razen če sem kaj spustil ali imam "čudne" fonte...
gre pa za cenejši od obeh LCD-jev (ne moder ampak oni drugi).
BTW...je možno ta LCD obrniti v portrait način ?

Aja...kristal je 16MHz in mega128

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 3:18 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Protonček, vse to drži kar si napisal, mogoče najdeš rešitev:
http://evertdekker.com/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=49&Itemid=84

Sam tega nisem preizkušal ker ni bilo potrebe.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 6:40 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala! Bom preštudiral in preizkusil.
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2012 7:28 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, samo da sporočim rezultat, mogoče še komu koristi:
Tale programček z linka deluje stoodstotno. Točno, kar sem želel. Lepo je mogoče na piksel natančno določiti kje bo izpis, z njim pa je mogoče narediti tudi projekt s stoječim GLCD-jem.
Program tak, kot je na linku pobere cca 7% prostora MEGE128 (okoli 10k), res pa je da so večina fonti, katere je itak nujno imeti v programu; torej bi se dalo prihraniti nekaj prostora s tem da bi imel manj različnih fontov...
Torej, kdorkoli bo delal z njim mora vzeti dovolj veliko mego (kar pa itak velja pri uporabi GLCD_ja). Sreči imam jaz 128-ko, ker so samo to imeli v HTE-ju, pa še cenejša je bila od 64-ke. Razz
ŠE to - program ni ravno hiter (ob uporabi 16MHz), kar pomeni da ni uporaben za hitro pisanje ali menjavanje teksta.
Aha---kot zaenkrat kaže sem problem občasnega zagona uspel rešiti s pavzo 100 ms pred konfiguracijo GLCD-ja. Upam, da je bil res to problem...

Vlado, še enkrat HVALA!

LP; Pavle

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2012 8:13 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pavle,
tudi jaz sem preizkusil program in deluje lepo, malo sem telovadil s postavitvijo teksta pri rotaciji, zdaj pa dela vse OK.
Imam enak LCD kot ti in pri inicializaciji nimam težav.
Kaj počneš pred inicializacijo LCD-ja?
Mogoče ti malo nagaja padec napetosti pri vklopu ko se vklopi osvetlitev LCD-ja. Poskusi zmanjšati tok na osvetlitvi pa preveri ali je enako.
Jaz sem LCD preizkušal z M16 (ki je bil trenutno na testni plošči) in 8MHz kristalom, deluje brez težav in sprememba teksta je pričakovana za grafični LCD. Če boš pisal INVERSE potem boš verjetno prižigal več pikslov in porabil več časa. LCD-ji z kontrolerjem T6963 imajo "vgrajene" fonte kot navaden LCD in je prenos podatkov hitrejši ker jih je manj, GLCD tega nima in je počasnejši (pri color displeju S65 za izris slike prek celega LCD-ja rabim tudi 1 - 2 sec).

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2012 8:38 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, jaz sem najprej imel inicializacijo lcdja več ali manj na začetku. Zdaj sem jo kot prvo prestavil na konec konfiguracijskega dela, pa kot rečeno sem pred njega postavil waitms 100. Napajanje za. Osvetlitev imam peljano iz ločene veje, ker imam v planu tudi utripanje le-te ob opozorilu in nočem da bi to vplivalo na avr. Res pa je da imam glcd na cca 15 cm dolgem flat kablu...mogoče je tudi to lahko krivo...?
Drugače meni npr. S fontom 12x16 invertirano izpiše tekst "IZKLJUCENO" v recimo pol sekunde. Ko bom imel čas bom malce preizkusil recimo hitrost ukaza lcdat in tega novega da vidim koliko /če sploh je originalna rutina hitrejša. Itak pri tem projektu ne rabim hitrosti, ampak da vem za naprej, potem pa bom za hitrejše stvari uporabljal hitrejši ukaz pa bo.
Barvni glcd je pa spet projekt v prihodnosti...sem videl v SE imajo nek lušten barvni lcd a-la mobitel, ampak pravijo da je zelo nov, med drugim ima tudi malo morje priključkov, zato raje počakam če bo kakšen članek na to temo v reviji, kot pravijo da naj bi bil.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Programska oprema Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group