Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Uvodnik Svet elektronike št. 185

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Urednikov kotiček
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2132
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 9:59 am    Naslov sporočila: Uvodnik Svet elektronike št. 185 Odgovori s citatom

Elektronika na Marsu

Ja, dragi bralci, včasih smo elektroniki takšni, kot da bi živeli na Marsu. Ko se vtaknemo v tehnične probleme naših naprav teče čas drugače in verjetno ste takrat že slišali, da vam je kdo rekel: »Ali si padel iz Marsa?«. Večkrat je tudi tako, da zaradi obilice dela ne utegnemo prelistati ali si pogledati informativne oddaje. Ker je potrebno živeti predvsem tukaj in ne na Marsu, je prav, da tudi v naši reviji za elektroniko pokomentiramo življenje okoli sebe. Zaradi tega vsebina revije bistveno ne trpi, saj uvodnik, v katerem pišem o dogodkih, ki se ne dogajajo na Marsu, predstavlja 0,78% revije. Tudi ta uvodnik ne bo presegel tega odstotka prostora v reviji, ko bom omenil zadnje čase najbolj znani vlak v Sloveniji. Kot je g. Gaspari iz vlade rekel: »govorjenje o takem ali drugačnem vlaku povsem nebistveno, saj to delamo zaradi sebe, ne zaradi vlaka. Bistvena je naša usoda, in dokler jo imamo v svojih rokah, jo poskušajmo zapeljati tako, da ne bomo šli v Atene, temveč na Dunaj.« Ne morem se bolj strinjati z g. Gasparijem s pripombo: dajte že preiti od besed k dejanjem, saj nas konkurenčne države prehitevajo po levi in po desni!

Tudi v reviji Svet elektronike bomo od besed prešli k dejanjem in se posvetili elektroniki. Tokrat smo vam v sodelovanju s podjetjem Microchip zopet pripravili nagradno žrebanje, tokrat za 2 kosa razvojnih orodij! Pomislite, da lahko osvojite razvojno ploščo, ki vsebuje 128x64 OLED prikazovalnik, merilnik pospeška, razhroščevalnik, programator itd. že samo s tem, da se prijavite na spletni strani. Poglejte si razpis nagradnega žrebanja v naši reviji.

Hkrati vas vabim, da si preberete zanimiv članek o integriranem vezju, ki bo našlo svoje mesto v prenosnih medicinskih napravah, ki bodo merila naš srčni utrip, tlak in druge parametre našega telesa, ki so pomembni za naše zdravje.

Pomembno pa je tudi »zdravje« naših naprav, ki jih večkrat nadziramo preko UART povezave z našim PC-jem. V uredništvu smo napravili dva adapterja: RS232/UART in USB/UART, oba delujeta na 3,3V in z vsakim se lahko povežemo tudi na naš mobilni telefon, če bi mu želeli spreminjati parametre.
Seveda nismo pozabili na elektronike – začetnike, kjer si boste lahko prebrali članek o zanimivem termometru, ki za signalizacijo ne potrebuje LED prikazovalnik pač pa 10 LEDic. Sodelavec Bojan pa je pripravil članek o stikalnih napajalnikih. Elektronika je izredno zanimiva, tako za začetnike kot tudi za tiste, ki načrtujejo krmilja za robote, ki se vozijo tudi po Marsu.

Lep pozdrav!
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Urednikov kotiček Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group