Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Izračun temperature pri digitalnem termometru.

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Merilna tehnika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dyspey
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Nov 2010 15:12
Prispevkov: 14

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 29, 2010 6:41 pm    Naslov sporočila: Izračun temperature pri digitalnem termometru. Odgovori s citatom

Želim narediti digitalni termometer pa ne vem kako bi izračunal temperaturo. Pa da pojasnim zadevo. naredil sem vezje, ki odčita napetost( voltmeter) in sedaj ne vem kako bi to napetost, ki jo odčita voltmeter preračunal v temperaturo. Voltmeter odčita napetost na temperaturno odvisnem uporu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 29, 2010 7:23 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Y=k*X+n, če imaš linearno odvisen termočlen, sicer rabiš tabele in pomoč razseka krivulje na željeno majhne dele, kjer je odziv skoraj linearen oziroma odstopanja zavestno zanemariš.
Najprej pa moraš imeti znano temperaturno karakteristiko termočlena in določiti vezavo v tale tvoj "voltmeter".

zdaj si pa zagazil nekam, ker si kljub dobronamernim opozorilom/priporočilom trmasto vztrajal na nekem cenenem NTK indikatorskem elementu...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Maj 2005 15:47
Prispevkov: 167

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2010 6:04 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najprej boš moral izmeriti odvistnost napetosti od temperature. Naredil si boš tabelo. Po tem boš tabelo vnesel v zastojnski program curveexpert:
http://academic.sun.ac.za/mathed/software/cxptw137.zip
ki ti bo določil matematično funkcijo U(T) ali T(u) odvistno kako boš vnesel podatke. Funkcija ti bo omogočila izračunavanje. Flowcode bo moral obvladati računanje s floating point...

Tabelo lahko, kot ti je MadMax svetoval, uporabiš direktno in glede na izmerjeno napetost s primerjanjem določiš najbližjo temperaturo. Tabelo lahko razširiš s pomočjo zgoraj določene funkcije na desetinke stopinje.

Matematiki se lahko izogneš v precejšnji meri, če uporabiš PTC upor, ki pa je skoraj linearen, recimo PT100 ali PT1000.

Ali pa se raje popolnoma izogneš matematičnim problemom in uporabiš DS18S20 kakor je danes običajno, kjer je treba temperaturo le odčitati iz čipa in prikazati na displeju. To pa Flowcode obvlada preko user funkcije.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dyspey
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Nov 2010 15:12
Prispevkov: 14

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2010 1:42 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sestavil sem že vezje in uporabil sem PIC16F877A. Zanima me, če je ta čip vredu za to kar ste mi predlagali?? Pri čipu pa sem izbral analogne priključke. Ali lahko potem kar uporabim DS18S20

Prilagam shemo vezja,ki sem ga že sestavil in poščico,ki je tudi že sestavljena. Uporabljam pa program Flowcode.


Nazadnje urejal/a dyspey Tor Nov 30, 2010 1:52 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dyspey
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Nov 2010 15:12
Prispevkov: 14

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2010 1:43 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tukaj je še ploščica.

Uporabil sem PIC16F877A ne pa kot piše na sliki PIC16F874
Kam priklopim DS18S20 na PICU16F877A. Ali lahko priključim na priključek RA3(shema ozdgoraj)??
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Maj 2005 15:47
Prispevkov: 167

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 01, 2010 1:03 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Priključi na katerikoli prost I/O port kakor ti ustreza glede na tiskanino.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dyspey
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Nov 2010 15:12
Prispevkov: 14

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 01, 2010 5:46 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ok pol praviš,da lahko priklučim tudi na prikluječ RA3
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dyspey
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Nov 2010 15:12
Prispevkov: 14

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 01, 2010 5:49 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A mogoče veš kako potem v programu Flowcode naredim,da mi odčita podatke iz senzorja DS18S20. Nekaj si omenil user funkcijo. Mi lahko prosim razloziš??
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Maj 2005 15:47
Prispevkov: 167

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 01, 2010 6:03 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tu snami primere za V4:
http://www.matrixmultimedia.com/index_student.php
in poglej primer za Single One Wire Device

http://www.matrixmultimedia.com/mmforums/viewtopic.php?f=5&t=4546&start=0

V glavnem prebrskaj njihovo stran in forum.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dyspey
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Nov 2010 15:12
Prispevkov: 14

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 01, 2010 7:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako kot kaže slika pa najbrž moram priklopit DS18S20. Saj je pravilno?
Še zmeraj pa nisem nič dobil kako se potem napiše program v Programu Flowcode. Ali bi morda kdo vedel bol natančno ?? Kaj moram narediti, da mi bo bralo vrednosti iz DS18S20 v programu Flowcode??
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Maj 2005 15:47
Prispevkov: 167

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 02, 2010 1:51 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ah, to je čisto enostavno. Vsedi se pred monitor, podpri glavo z eno roko potem odpri help in kak primer in študiraj. Ko se ti bo kje resno zataknilo, pokliči na pomoč ampak ne čisto na začetku, kakor to počneš sedaj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dyspey
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Nov 2010 15:12
Prispevkov: 14

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 02, 2010 6:30 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pogledal sem v programu Flowcode ampak še vedno ne vem kako bi sprogramiral,da bi mi kazalo temperaturo,če uporabim LDC display in DS18S20. Ali bi mi morda lahko kdo razložil? Ali pa če ima kdo že sprogramirano mi lahko tud pošlje. Potem bom pa še sam preštudiral.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 03, 2010 10:49 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stric Google je tvoj prijatelj:

http://www.matrixmultimedia.com/mmforums/viewtopic.php?f=5&t=475

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Merilna tehnika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group