Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

PLC - rubrika samogradnje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
digital
Mojster


Pridružen/-a: Ned Jun 2008 22:34
Prispevkov: 29
Kraj: slovenska bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 11, 2010 12:46 am    Naslov sporočila: PLC - rubrika samogradnje Odgovori s citatom

Pozdravljeni, pred časom sem se lotil zasnove in samogradnje podobne zadeve kot je opisana v reviji. Razlika je bila v tem, da sem za vhode uporabil shift registre 74hc165 izhode pa 74hc595 in preko uln2803 na releje, ki bi naj vklapljali 230V~ bremena. Zadeva je delovala le dokler nisem na releje (in torej v škatlo) pripeljal 230V~. Tedaj že brez bremena zadeva ni funkcionirala - izhodi niso bili v v pričakovanih logičnih stanjih, tudi če sem elektroniko napajal iz baterije. Ker nisem mogel odpraviti napake, sem zadevo opustil in naredil manjši krmilnik le z AVR mega8515, ter uln2803 in releji. Takšno vezje deluje brez proglema. Brez 100n kondenzatorja na napajanju se je občasno pokvaril izpis na LCD, z dodanim kondenzatorjem pa je izginilo tudi to, pa je prav tako prisotna v neposredni bližini mikrokontrolerja omrežna napetost.
V prispevku g. Delalovića je razširitev vhodov in izhodov realizirana z PCF8574 (I2C).
Vprašanje:
Ali je opisano vezje (ali podobno) kdo testiral z 230V~ bremeni.
Ali je možno, da je vzrok za motnje čip 74hc165 in 74hc595 - sumim da jima ne paše izmenično električno polje.
Ali je možno da bi z PCF8574 zadeva delovala boljše?
Mogoče je problem tudi v tem, ker sem za kontroler in enoto za razširitev naredil posebej ploščico in jo z flat kablom povezal.?

Hvala za odgovore.
lp
Še slika:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tomo
Začetnik


Pridružen/-a: Pon Nov 2008 21:16
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 15, 2010 5:55 pm    Naslov sporočila: Re: PLC - rubrika samogradnje Odgovori s citatom

Žal nisem v stanju odgovarjat na omenjeno vprašanje (to prepuščam komu, ki je bolj kompetenten). Se pa oglašam, ker se za hobi (recimo) igračkam z neko podobno zadevo in me zanima če bi bil pripravljen pokramljat o tem, kako si se zadeve lotil, na kake težave si (še) naletel ipd.

Nekaj malega o tem sproti zapišem na http://serverway.wordpress.com/ ko pač najdem dovolj časa in volje. Lahko me klikneš po privat sporočilih, pa npr. nadaljujeva po mailu, če si za to.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 17, 2010 9:28 am    Naslov sporočila: Ja, z velikimi energijami Odgovori s citatom

Ja, z velikimi energijami je lahko problem.
Malo me bega tisti del tvojega posta, da zadeva neha delovati že, če samo pripelješ 220V na vezje, ne da bi priklopil breme.
To je pokazatelj, ki bi ga veljalo raziskati. Meni je nagajalo šele takrat, ko sem na releje priklopil breme. Imel pa sem svoj izdelek in ne ravno tistega, kot ti.

Glede na omenjeno dejstvo, da ti začne nagajat že, ko samo pripelješ 220 v škatlo, priporočam pregled vezja. Pomeriti enosmerne napetosi, ali so v redu, nič ni narobe, če si jih tudi ogledaš na osciloskopu. Nekaj mora 'špricati', da ti elektronika potem ne dela.

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
digital
Mojster


Pridružen/-a: Ned Jun 2008 22:34
Prispevkov: 29
Kraj: slovenska bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 10:07 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo je to, da če namesto bremena 230V~ priklopim napr. ledice zadeva deluje 100% vredu. Kot sem že napisal sumim na kablovje, ki služi povezavi mikrokontrolerskega dela z krmilnim (ULN in releji) ali pa same shift registre. Saj se spravljam raziskovat, vendar časa primankuje, pa še počakal sem, če dobim kakšen namig ali izkušnjo ostalih. Plan je naslednji: Zmanjšal bom vrednosti pull up oz. pull down uporov. Dodal jih bom tudi na krmilne linije (signale) - SPI povezava kontroler in shift registri. Sem nameraval namesto dveh ploščic povezanih s kablom narediti eno vendar mislim, da bi morala zadeva funkcionirat tudi s tistim 7 centimeterskim 8 žilnim flat kablom. Mogoče poskusim še s PCF8574 za razširitev I/O portov namesto shift registrov.
In pa seveda kot je svetoval Vilko: Bo treba vzet v roke osciloskop. Ko bo zadeva funkcionirala pa javim. Najbrž je kaj butastega, tako kot tedaj, ko sem na protoboard dal DCF77 in uporabil kar ukaz Config DCF v Bascomu. Seveda zadeva ni delovala in šele proti jutru sem ugotovil, da omenjeni ukaz vklopi tudi pull up upor na pinu, ki ga definiramo kot vhod za DCF77. Ko sem ga izklopil sem imel čez slabe tri minute že prikazan čas "atomske ure" : 4:00, ob 6:00 pa na šiht.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 19, 2010 1:47 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vzrokov za nedelovanje, kot je napisal Vilko je lahko zelo veliko.
Ali lahko pripneš shemo tvoje naprave, jaz tega krmilnika nisem videl in težko komentiram brez načrta. Lahko da je potrebno kje dodati samo kak pull up upor, posebaj na linije ki upravljajo z shift registri! vendar brez načrta tega ne vem. Ko sem delal z mobilnimi telefoni se mi je dogajalo da ob uporabi notranjih pull up uporov naprava znori ob zvonjenju GSM-ja, z zunanjimi pull up upori ni bilo težav.
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
digital
Mojster


Pridružen/-a: Ned Jun 2008 22:34
Prispevkov: 29
Kraj: slovenska bistrica

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 19, 2010 11:00 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sama shema ni nič posebnega. Na vhodu shift registri, paralel to serial, nato kontroler, ki preko spi prebere stanja, obdela in preko SPI postavlja izhode na shift registrih serial to paralel. Povezava vhod - kontroler rabi torej 4 signale PA (paralel load), Clk ( clock), CE (Clock enable), SER (serijski prenos bitov), Izhodni del pa Clk (clock), SER ( serijski prenos bitov), G (output enable) in SCL (prenos registra v Latch).
Vlado, kot si predlagal, tudi sam mislim, da bo treba dodati pull up oz. pull down upore na krmilne linije opisane zgoraj. No objavil sem izsek vhodnega vezja in kontrolerja. Aja, na vhodnih pinih (A do H) so pull down upori 47
k) - niso pa narisani - Mislim da bi jih bilo dobro zmanjšati. Tudi na napajanju je kondenzator 100n (ni narisan).



Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 22, 2010 10:24 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Predlagam ti da najprej daš pull up upore na vse pine ki peljejo na shift registre. Prav tako bi dobrodošli blokirni kondenzatorji pri shift registrih in procesorju.
Predlagam tudi da kable v škatli poskusiš čim bolj urediti ter loči nizkonapetostne od visoko napetostnih.
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group