Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Avtomatski polnilnik akumulatorjev
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
webmouse
Začetnik


Pridružen/-a: Čet Jul 2009 5:26
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 15, 2009 6:27 pm    Naslov sporočila: Avtomatski polnilnik akumulatorjev Odgovori s citatom

V Spletni trgovini sem opazil KIT http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=108 ki je za 0,1A - 0,5A - 1A in 3A (preklopnik)

Ker imam doma trafo 10A (10,4) - bi rad to vezje predelal na polnilni tok 1A - 3A - 5A in 10A (preklopnik)

Tule je opis vezja http://www.svet-el.si/download/Polnilnik%20ACC.pdf

Zamenjal bi upore pri preklopniku. 0.56 OHm 5w za 1A in 0,18 Ohm 5W za 3A bi pustil, ostala dva pa bi zamenjal z 0,12 Ohm 10w za 5A in 0,06 Ohm 15w za 10A.

Seveda bi zamenjal tudi grec z 20A (mislim da ga imam doma) ter diodo D1 z 12A recimo 1N1202A ali 1N3673A oziroma z 15A 1N3208

Nevem kaj čem s potenciometrom R11 (trim 10k) a bo zdržal.

A je to izvedlivo seveda s povečanim hlajenjem.

Glede na to da imam trafo 24V a bo R11 peljal ali čem vezat dva zaporedno ali se spravit odvijat primarno navitje - oz. koliko bi moral biti njegova velikost da zbijem na 13,6V?

Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 16, 2009 11:07 pm    Naslov sporočila: Re: Avtomatski polnilnik akumulatorjev Odgovori s citatom

webmouse je napisal/a:
Nevem kaj čem s potenciometrom R11 (trim 10k) a bo zdržal.

A je to izvedlivo seveda s povečanim hlajenjem.

Glede na to da imam trafo 24V a bo R11 peljal ali čem vezat dva zaporedno ali se spravit odvijat primarno navitje - oz. koliko bi moral biti njegova velikost da zbijem na 13,6V?

Hvala


Vse kar si napisal je OK.

Trimer potenciometer ni "kritičen", ker ne bo obremenjen z večjim tokom. S tem trimerjem nastaviš izhodno napetost.

Glede transformatorja bi predlagal, da odviješ nekaj ovojev, da se ne bo preveč moč trošilo na izhodnih tranzistorjih - mimogrede, jaz bi razmišljal tudi o močnejšem izhodnem tranzistorju T1.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
webmouse
Začetnik


Pridružen/-a: Čet Jul 2009 5:26
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 17, 2009 2:41 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na to da sem energetik in polprevodnikov ravno ne poznam - tako da imam kar nekaj dela na netu da najdem primerno zamenjavo - kateri tranzistor mi predlagaš za zamenjavo na mestu T1?

Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
webmouse
Začetnik


Pridružen/-a: Čet Jul 2009 5:26
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2009 8:41 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vrggel sem se v sheme na spletu ''Datasheet catalog'' in za trnazistor T1 BD 651 našel zamenjavo BD 911

Zdaj pa rabim potrditev ali ta tranzistor ustreza - zadnji preklop bo na 8A

Mi lahko nekdo napiše ali ustreza oziroma predlaga zamenjavi, ki se jo brez težav dobi v trgovinah.

Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 18, 2009 6:29 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Načeloma bi BD911 ustrezal vendar bo verjetno precej na meji. Namreč, v data sheet-u na str. 2 imaš diagram Safe operating Area, iz katerega lahko razbereš, da tranzistor prenese 10A pri razliki vhodne in izhodne napetosti 8V. Se pravi, če imaš napetost na kolektorju (na greatzovem mostiču) napetost 20V, na izhodu polnilnika pa 13,8, bo še nekako sprejemljivo, vsaka višja napetost na kolektorju bi pomenila nevarnost, da bo izh. tranzistor pregorel.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
webmouse
Začetnik


Pridružen/-a: Čet Jul 2009 5:26
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 18, 2009 8:27 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jure je napisal/a:
Se pravi, če imaš napetost na kolektorju (na greatzovem mostiču) napetost 20V, na izhodu polnilnika pa 13,8, bo še nekako sprejemljivo, vsaka višja napetost na kolektorju bi pomenila nevarnost, da bo izh. tranzistor pregorel.

Lp
Jure


Hmm. m ilahko z glave poveš ustreznejši tranzistor - ker se v teh shemah še lovim (beri ne vem točno gatero stvar je treba upoštevati-gledati), ker sem energetik si se podaja v elektroniko. Laughing

Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 18, 2009 8:39 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, saj bo ta čisto OK, samo pazi, da vhodna napetost ne bo presegla 20V DC.

Jasno, tranzistor bo potrebno dobro hladiti. Lahko bi pa tudi uporabil dva tranzistorja tako, da ju vežeš vzporedno, v vsak emitor pa daš upor vrednosti 0,1 Ohm /5W.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
webmouse
Začetnik


Pridružen/-a: Čet Jul 2009 5:26
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 18, 2009 9:02 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jure je napisal/a:
No, saj bo ta čisto OK, samo pazi, da vhodna napetost ne bo presegla 20V DC.

Jasno, tranzistor bo potrebno dobro hladiti. Lahko bi pa tudi uporabil dva tranzistorja tako, da ju vežeš vzporedno, v vsak emitor pa daš upor vrednosti 0,1 Ohm /5W.

Lp
Jure



A to pomeni da dam lahko dva tranzistorja BD 651 + upora ali si mislil dva BD 911 + upora?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 18, 2009 10:09 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

webmouse je napisal/a:
A to pomeni da dam lahko dva tranzistorja BD 651 + upora ali si mislil dva BD 911 + upora?


BD911 + upora.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
webmouse
Začetnik


Pridružen/-a: Čet Jul 2009 5:26
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 19, 2009 9:37 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za polnilni tok cca 8,5A bi preko preklopnika moral tok teči (po mojih izračunih) preko upora 0,07 ohm/10W

Ker pa je takega težko najti (našel sem ga samo moči 5W -preko spletne trgovine) - Nameravam zato vzporedno vezati dva upora vrednosti 0,14 ohm/5W - mislim da to ne bo vplivalo na edlovanje.

Mam prav?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 19, 2009 9:46 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
webmouse
Začetnik


Pridružen/-a: Čet Jul 2009 5:26
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 20, 2009 10:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z enega PC napajalnika sem pobral dva tranzistorja ki sta že na hladilnem rebru - pa me zanima če bi bila uporabna namesto BD 911

Sta pa to NPN E13009L

Seveda skupaj z 0,1 Ohm /5W uporom

Namesto D1 pa dvojno diodo MBR20100CT , ki je zraven že na rebru

Bi šlo tole če pin 1 in 3 povežem skupaj
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 21, 2009 12:50 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tega tranzistorja ne poznam...

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Srečko
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Jan 2005 18:38
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 21, 2009 11:09 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

webmouse je napisal/a:

Sta pa to NPN E13009L


Jure je napisal/a:

Tega tranzistorja ne poznam...


To je ta tranzistor v priponki. Klasika v teh PC napajalnikih. Very Happy

Lp Srečko

_________________
Samouk
Tukaj sem doma
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
webmouse
Začetnik


Pridružen/-a: Čet Jul 2009 5:26
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 22, 2009 8:07 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Srečko je napisal/a:
webmouse je napisal/a:

Sta pa to NPN E13009L


Jure je napisal/a:

Tega tranzistorja ne poznam...


To je ta tranzistor v priponki. Klasika v teh PC napajalnikih. Very Happy

Lp Srečko


@Srečko a to pomeni da ga lahko uporabim - moti me namreč Vebo=9V k ostala tranzistorja imata 5V
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group